دعاوی پزشکی چیست و شامل کدام یک از شکایات می شوند؟ همان طور که از نام این دعاوی پیداست، هنگامی که قصور پزشکی از رخ می دهد، شما می توانید با دریافت مشاوره با وکیل تخلفات پزشکی، نسبت به طرح این دعوا اقدام نمایید.
این مقاله با هدف ارائه اطلاعاتی در خصو موضوع دعاوی پزشکی و نحوه احقاق حقوق مرتبط با جرائم پزشکی و قصور کادر درمان به رشته تحریر در آمده است. در ادامه به بیان توضیحاتی در حیطه رسیدگی به تخلفات پزشکی و درمانی می پردازیم تا با اطلاعات بیشتر برای اعاده حقوق خود در مراجع قضایی مبادرت نمایید.
دعاوی پزشکی چیست؟
زمانی که پزشک یا افرادی در کادر درمان نسبت به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی تعیین شده به بیماران و مراجعان کوتاهی کنند یا نحوه تجویز دارو و شیوه اجرای فرایند درمان سبب ایجاد مشکل در سلامتی بیماران شود، طرح شکایت بیمار نسبت به پزشک یا سایر اشخاص کادر درمان منجر به ایجاد دعاوی پزشکی خواهد شد.
تعهدات درمانی و اخلاقی پزشکان نسبت به حفظ سلامت و رضایت بیماران سبب شده است که در صورت بروز هرگونه تخلف یا انحراف از قانون، طی کردن روند قانونی احقاق حقوق بیماران از جانب پزشک الزامی باشد. مطابق قوانین مندرج چنانچه پزشک، دندانپزشک، داروساز یا سایر افراد در کادر درمان در انجام تعهدات درمانی خود اهمال کنند یا سبب آسیب به بیمار شوند مشمول پرداخت جرائم یا اعمال قانون مطابق با ضوابط معین خواهند شد.
تخلفات پزشکی
این دسته تخلفات پس از رسیدگی های لازم به شکل پروندهای مکتوب و تکمیل شده به دایره قوه قضاییه ارجاع داده شده و حکم نهایی آن به واسطه قاضی ابلاغ می شود. در بررسی این نوع از جرائم تیم پزشکی مجرب در راس کار قرار گرفته و گزارشات لازم را به قاضی پرونده ارسال می کنند.
نقص و قطع عضو، ایجاد جراحت و آسیب، سقط جنین خلاف قوانین عنوان شده و قتل، در حیطه تخلفات پزشکی قرار گرفته و مطابق ضوابط حاکم به مجازات فرد خاطی مبادرت می شود. همچنین باید اظهار داشت که چنانچه این تخلفات توسط تیم پزشکی انجام شود در کنار پزشک ارشد تیم سایر اعضا نیز مورد بازجویی قرار گرفته و با رسیدگی به اظهارات و جرائم صورت گرفته، مجازات آن ها نیز تعیین خواهد شد.
تخلفات انتظامی
چنانچه پزشک یا پیراپزشک مرتکب جرائمی شود که فقط در محدوده قوانین و ضوابط پزشکی جرم محسوب گردد، این گروه از تخلفات را در دسته تخلفات انتظامی قرار می دهند و برای رسیدگی به آن ها و تعیین مجازات معین پرونده به سازمان نظام پزشکی ارجاع داده می شود. این جرائم شامل موارد زیر هستند:
- قصور و کوتاهی در انجام تعهدات قانونی توسط پزشکان و سایر کارد درمان
- عدم رعایت ضوابط شرعی و قانونی
- عدم رعایت قوانین شغلی و حرفهای
مجازاتی که برای تخلفات فوق در نظر گرفته می شود، شامل موارد زیر هستند:
- توبیخ کتبی و ثبت در پرونده نظام پزشکی و نشریه نظام پزشکی محل
- نصب رای وارده در تابلو اعلانات نظام پزشکی محل
- تذکر و توبیخ به شکل شفاهی در محضر هیئت مدیره نظام پزشکی محل
- محرومیت از اشتغال به حرف پزشکی و مشاغل وابسته به آن ظرف مدت 3 ماه تا 1 سال در محل ارتکاب جرم
- محرومیت از اشتغال به حرف پزشکی و مشاغل وابسته به آن ظرف مدت 3 ماه تا 1 سال در سراسر کشور
- محرومیت از اشتغال به حرف پزشکی و مشاغل وابسته به آن ظرف مدت 1 تا 5 سال در سراسر کشور
چگونه می توان شکایت خود از پزشک را اطلاع رسانی و ثبت نمود؟
- مراجعه به سازمان نظام پزشکی که مسئول رسیدگی به تخلفات انتظامی و اداری می باشد.
- مراجعه به دادسرای مخصوص رسیدگی به جرائم پزشکی که تمامی شکایت های مرتبط با امور پزشکی را مورد بررسی قرار می دهد.
- مراجعه به شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت و درمان که در صورت اختلاف پزشکها با همکاران خود مرجع بررسی شکایات است و هزینه دادرسی در آن نیز کمتر از 20 میلیون تومان می باشد.
- شماره گیری 1690 برای رسیدگی به جرائم معمولی و برگزاری جلسه مبتنی بر رسیدگی به شکایات مختلف از پزشک و کادر درمان.