دعاوی شرکت ها

دعاوی شرکت ‌ها یکی از انواع دعاوی است که این روزها بسیاری از شرکت ها با آن رو به رو هستند. طرح دعاوی شرکت ‌ها چگونه است؟ در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

دعاوی شرکت ‌ها چیست؟

پیش از اینکه موضوع دعاوی شرکت‌ ها را مورد بررسی قرار دهیم، باید بدانیم شرکت مورد نظر از چه نوعی می ‌باشد. در ادامه در مورد شرکت‌ ها، نحوه طرح دعاوی و نوع دعاوی توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم کرد.

انواع شرکت‌ ها

  • شرکت ‌های سهامی عام
  • شرکت ‌های سهامی خاص
  • شرکت ‌های مختلط سهامی
  • شرکت ‌های مختلط غیرسهامی
  • شرکت ‌های تضامنی
  • شرکت ‌های نسبی
  • شرکت ‌های تعاونی تولید و مطرح
  • شرکت‌ های با مسئولیت محدود

در یک دسته ‌بندی کلی نیز می ‌توان شرکت‌ها را به 4 گروه عمده تقسیم کرد:

  • شرکت ‌های سرمایه ‌ای
  • شرکت ‌های تعاونی
  • شرکت‌ های مختلط
  • شرکت ‌های اشخاص

با توجه به دسته ‌بندی ‌های موجود موضوع دعوای شرکت‌ ها بسته به اینکه شرکت مورد نظر از چه نوعی باشد قابل تغییر است.

طرح دعاوی شرکت ‌ها

شیوه اقامه و چگونگی طرح دعاوی به اشراف کامل بر قوانین مندرج نیازمند است؛ در واقع پیش از طرح و اقامه دعوا لازم است موارد مختلف نظیر نحوه عملکرد هیئت مدیره، شیوه کارکرد سهامداران و ضوابطی که فی ‌مابین آن‌ها وجود دارد، به دقت مورد بررسی قرار گیرد. به این ترتیب صلاحیت و نوع مسئولیت افراد ذیصلاح و ذینفع ارزیابی شده و اقدامات حقوقی و قانونی لازم جهت طرح شکایت به جریان خواهد افتاد.

با توجه به اینکه دعاوی مربوط به شرکت ‌ها از جانب کدام شخص یا اشخاص طرح و اقامه شده باشد، لازم است سلسله مراتبی را طی نموده و ملزوماتی را مد نظر قرار داد. اگر فردی شخصا نسبت به طرح دعوا مبادرت نماید، لازم است دلایل ادعای خود را با توجه به سمت، حقوق و وظایف خود در محل مربوطه همراه با تصویر مدارک (پس از تصدیق و برابر اصل شدن) ضمیمه دادخواست نماید.

دعاوی سهامداران علیه شرکت

دعاوی سهامداران علیه شرکت به لحاظ ماهیت دارای تفاوت‌هایی است. ماهیت این نوع دعاوی خصوصا زمانی معین می‌ شود که مدیران علیه خود یا شرکت دیگری اقدام به تنظیم دادخواست نمایند. به این ترتیب لازم است سهامداران قبل از مبادت به طرح دعوا در دادگاه از شیوه عملکرد مدیران و دیگر سهامدارن مطلع بوده و برای اخذ اطلاع از صحیح و قابل تایید بودن نوع عملکرد خود نیز از مشاوره حقوقی و کارشناسی شده وکلا و حقوقدانان متبحر یاری بگیرند.

دعاوی مرتبط با شرکت‌های تجاری

در این زمینه مواردی چون تاسیس و انحلال شرکت‌ها، ملزومات مرتبط با شیوه اداره شرکت‌ ها، حل اختلافات ما بین شرکای شرکت‌ها و همچنین بین اشخاص علیه شرکت‌ها مورد بررسی و پیگیری قرار می ‌گیرند.

دعاوی مرتبط با تجار و عملکرد تاجران

دلالی، عاملی، تصدی و حمل و نقل، فرایند صرافی، عملیات بیمه، حق‌العمل کاری و معاملات برواتی و چندی از امور دیگر را می‌توان از دعاوی مربوط به تجار و اعمال تجار دانست.

دعاوی مرتبط با مدارک تجاری

مطالبه وجوه مرتبط با مدارک تجاری مانند چک و اعلان مورد تایید بودن اسناد مذکور یا ابطال صدور و عدم اعتبار آن‌ها جزء مواردی هستند که در این دست دعاوی مورد توجه و بررسی قرار می‌گیرند.

نحوه شکایت از شرکت خصوصی

ماهیت طرح شکایت و اقامه دعاوی در مورد شرکت‌های خصوصی به لحاظ ضوابط کلی تفاوت چندانی با دیگر شکایات ندارد و تنها در هنگام صورت دادن این شکایات و دعاوی باید نکات زیر را مد نظر قرار داد:

لازم است مدارک و اسناد دال بر اثبات نقش سمت خواهان در شرکت خصوصی به شکل کامل ارائه شود.
لازم است شخص یا اشخاصی که سمت، وظایف و حقوق خواهان از جانب ایشان واگذار شده است شناسایی شده و تطابق موارد مذکور با آیین‌نامه و ضوابط ثبت شده تایید گردد.
لازم است کانون امور مهم و اساسی شرکت خصوصی مشخص شده و همچنین تعیین شود که افراد ذیصلاح برای اجابت درخواست فرد خواهان چه شروطی را تعیین نموده‌اند.
تخلفات و نوع عملکرد خواهان نیز باید در پرونده‌ای موسوم به شرح وظایف ذکر شوند.

کدام دادگاه‌ ها صلاحیت رسیدگی به دعاوی شرکت‌ ها را دارند؟

با توجه به حقوقی یا کیفری بودن ماهیت دعاوی، مرجع ذیصلاح رسیدگی به امور مرقوم مشخص می‌شوند. به دعاوی کیفری با استناد بر قواعد عمومی در محل وقوع جرم رسیدگی شده و دعاوی حقوقی نیز بنابر دستورات و قوانین حاکم بر آیین دادرسی مدنی مورد پیگیری قرار می‌گیرند. برای تشخیص صلاحیت نسبی دادگاه‌ها جهت رسیدگی به دعاوی مرتبط با شرکت‌ها فصل نخستین و باب اول قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، مواد 22 و 23 مستند خواهند بود.

وکیل مجرب جهت پیگیری پرونده حقوقی شرکت

بهترین و زبده ‌ترین وکلای پرونده ‌های حقوقی مربوط به شرکت‌ ها می ‌توانند مناسب‌ ترین عملکرد را جهت تنظیم دادخواست و ارائه آن به منظور پیگیری پرونده داشته باشند. این دسته از وکیلان با بررسی‌ ها و ارزیابی‌ های کارشناسی شده تمامی اسناد، مدارک و پرونده‌های موجود در شرکت مسیر قانونی رسیدن به بهترین نتایج را ترسیم می ‌کنند و می‌توانند با اطلاعات کافی ایرادات موجود در جریان دعوا را تشخیص داده و طرح و اقامه دعوا را به شیوه ‌ای اصولی صورت دهند.
ما در مشاوره حقوقی آراه وکیل، آماده ایم تا شما را برای طرح دعاوی شرکت ها راهنمایی کنیم.

خبرنامه آراه

برای دریافت آخرین اخبار ، به روزرسانی ها ، تبلیغات و پیشنهادات ویژه ای که مستقیماً به صندوق ورودی شما تحویل داده می شود ثبت نام کنید.
خیر، متشکر
خبرنامه آراه
X