در طلاق توافقی چه چیزهایی به زن تعلق می گیرد؟ در طلاق توافقی بسیاری از خانم ها خواهان این هستند که بدانند هنگام طلاق چه چیزهایی به آن ها تعلق می گیرد؟ در ادامه این مطلب ما به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
حقوق زنان در طلاق توافقی
همانطور که میدانید زندگی مشترک نیاز به رعایت قوانینی دارد و در زمانیکه هر دوطرف به نتیجه جدایی و طلاق توافقی می رسند، باید در رابطه با امور مالی و یا غیر مالی خود تصمیم گیری کنند و متعلقات مشترکی که در یک زندگی مشترک با کمک و همراهی یکدیگر به وجود آورده اند را میان هم تقسیم نمایند.
زمانیکه هر دوطرف تصمیم بگیرند تا از یکدیگر طلاق گرفته و جدا بشوند، وظایف و حقوق خود پس از طلاق را مشخص میکنند و به همین خاطر زمان طلاق توافقی از طلاقهای یک طرفه کمتر خواهد بود و این به نفع هر دو طرف تمام خواهد شد. زیرا اگر در غیر این صورت باشد و زوج و زوجه با یکدیگر به توافق نرسند، موجب میشود تا دادگاه حقوق عادی هردو را در نظر بگیرد که در این صورت به نفع زن نخواهد بود و برای همین حقوق زن در این میان بیشتر آسیب خواهد دید. شما می توانید با تماس با آراه وکیل، از بهترین وکیل طلاق در این زمینه کمک بگیرید.
۱- نفقه
آیا در طلاق توافقی نفقه به زن تعلق میگیرد؟ این یکی از اصلهای در نظر گرفته شده برای پایمال نشدن حقوق زن است، زیرا ممکن است با وجود نبود مسکن و امکانات مالی زن نتواند تا به خوبی زندگی خود را اداره کند. مخصوصا اگر شغل و یا مهارتی نداشته باشد نمیتواند به خوبی از پس زندگی خود بربیاید و به همین خاطر مرد باید یک مبلغ مشخص را به همسر قبلی خود برای گذراندن و تامین معیشت خود بپردازد.
میزان نفقه در نظر گرفته شده برای هر فرد متفاوت است و اگر زن به خودی خود شغلی داشته باشد و یا اینکه در طول زندگی مشترک از سوی زوج مبلغی و یا ملکی به ژوجه داده شده باشد مبلغ نفقه کمتر خواهد بود؛ و اگر غیر از این صورت باشد نفقه در نظر گرفته شده از سوی خود افراد و یا خود دادگاه از سوی مرد به زن پرداخته میشود.
اگر زوجین در حین طلاق فرزندی داشته باشند وظیفه برطرف کردن نیازهای فرزند به گردن مرد میباشد. جنسیت فرزند در دریافت نفقه متفاوت است یعنی اگر فرزند دختر باشد باید تا زمانیکه مجرد است مبلغی از پدر دریافت کند، اما اگر پسر باشد این موضوع تنها تا سن ۱۸ سالگی صادق خواهد بود. اما اگر فرزند دختر ذکر شده تا پیش از مجردی دارای شغلی مشخص باشد و توانسته باشد از طریقی برای خود منبع درآمدی داشته باشد نفقه از سوی پدر قطع خواهد گشت.
۲- مهریه ؛ گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی
یکی از حقوق زوجه در زمان طلاق مهریه آن میباشد که یک مبلغ مشخص در زمان ازدواج هردو طرف با یکدیگر است. مبلغ مهریه از سوی زوج به دو صورت به زوجه داده میشود: عندالمطالبه و عندالاستطاعه.
دریافت مهریه به صورت عندالمطالبه به این شکل صورت میگیرد که هر زمان زن بخواهد و قصد داشته باشد میتواند مهریه در نظر گرفته شده خود را از مرد بگیرد. اما مورد دوم به این معنا است که اگر مرد مهریه در نظر گرفته شده را داشته باشد و بتواند آن را به زن پرداخت کند به زن تعلق خواهد گرفت اما در غیر این صورت مرد قدرت پرداخت مبلغ را ندارد و نمیتواند مهریه مشخص شده را بپردازد.
در هنگام طلاق تپافقی ممکن است پیش از وورود به دادگاه مرد اظهار کند که مبلغ مهریه در نظر گرفته شده در ابتدای ازدواج را ندارد و به همین خاطر نمیتواند آن را به زن بپردازد پس در این صورت خود زن در دادگاه اعلام میکند که آیا قصد دریافت مهریه از سوی زوج را دارد و یا اینکه نمیخواهد مهریه را دریافت کند که در هر دو صورت به توافق افراد مربوط است و این موضوع پیش از دادگاه باید میان هردو بررسی و تصمیم گیری شود و بعد به دادگاه خانواده ارائه گردد.
در زمان حضور یافتن هردو طرف در دادگاه این موضوع از سوی مرد اظهار خواهد شد که به طور مثال نمیتواند مهریه در نظر گرفته شده را کامل بپردازد اما با این حال قصد پرداخت مهریه به زن را دارد و برای همین در یک زمان مشخص از هر ماه بخشی از مهریه به زوجه پرداخت میشود. در موردی هم ممکن است مرد در حضور دادگاه بگوید که نمیتواند مهریه را بپردازد و به همین خاطر این موضوع باید از سوی زن تایید شود که آیا هنوز خواستار مهریه خود هست یا خیر.
۳- حضانت کودکان
در زمان برگزاری دادگاه این موضوع از سوی هردو فرد اظهار میگردد که کدامیک قصد نگهداری فرزند خویش را دارند و گرفتن حضانت کودک از سوی مادر با محدودیتهایی برخوردار است که بطور مثال یکی از این محدودیتها سن فرد میباشد؛ اگر زوجه سنی بالای هفتاد سال داشته باشد نمیتواند حضانت کودک زیر هجده سال خود را قبول کند.
در زمان طلاق اگر فرزند زوجین پسر باشد تنها از سن هفت تا سن پانزده سالگی میتواند کنار پدر بماند و اگر در غیر این صورت باشد یعنی فرزند دختر باشد طبق قوانین شرعی و قانونی تنها از سن هفت تا نه سالگی مقدور است تا در کنار پدر زندگی کند.
پس از رسیدن به سن شرعی نه سالگی دختر و پانزده سالگی فرزند پسر این موضوع از سوی هردو آنها انتخاب میشود که قصد دارند پیش کدامیک از طرفین بمانند.
اما موضوع گرفتن حضانت فرزند از سوی زوج و یا زوجه میتواند در هنگام دادگاه نیز از سوی هردو آنها انتخاب شود و اگر زوجه بخواهد تا سرپرستی کودک و یا کودکان خود را قبول کند میتواند مهریه خود را ببخشد و پس از آن سرپرستی را به عهده بگیرد. البته این موضوع در زمانی است که مرد با قبول سرپرستی فرزندان از سوی زن مخالف باشد.
۴- اجرت المثل
یکی دیگر از قوانین طلاق برای زن و یکی دیگر از چیزهایی که به زن طعلق میگیرد اجرت المثل است که به معنای پرداخت مبلغی از سوی مرد بابت زحمات زن در زمان زندگی مشترک میباشد.
پرداخت اجرت المثل زمانی از سوی مرد صورت میگیرد که درخواست طلاق از سوی مرد بوده باشد و با رخ داد این درخواست و با هماهنگی زوجین با یکدیگر برای اندازه مبلغ از سوی مرد به زن تعلق خواهد گرفت.
۵- جهیزیه
جهزیه همان چیزی است که در زمان ازدواج زن به همراه خود میاورد و میتواند پس از طلاق آن را با خود ببرد البته اگر تمامی موارد موجود در مهریه و دریافت آن از سوی مرد امضا شده باشد که در این صورت باز هم باید زوج و زوجه در زمان درخواست طلاق آن را با یکدیگر هماهنگ کنند.
نتیجه گیری
همانطور که توجه کردید در دادگاه موضوعات زیادی به حقوق زن تعلق میگیرد و در صورت توافقی بودن طلاق از سوی زوج و زوجه تنشهای موجود همچون تهدیداتی از سوی مرد بسیار کمتر خواهد بود و موضوعات هماهنگی شده مانند مهریه، دریافت جهیزیه، نفقه، حضانت کودکان و … تمامیه آنها میتواند بین زن و مرد با هماهنگی تقسیم شود تا بار مسئولیت تنها بر دوش یک فرد نباشد و به صورت مساوی میان هردو تقسیم گردد.